Vsi smo (odgovorni) uredniki

Na dvanajstem natečaju za oblikovanje mestnega plakata je sodelovalo 142 del, 89 iz tujine in 53 iz Slovenije. Žirijo so s kreativno rešitvijo odgovorni urednik prepričali avtorji Ciril Trček, Matic Kozinc, Blaž Žnidarec, Zala Sajko, Damijan Penič in Medeja Kraševec iz agencije LUNA \TBWA.

Namen 12. Plaktivata na temo »Kriza medijev«, ki ga je TAM-TAM Inštitut pripravil z Radiem Študent, je opozarjane na medijske vsebine, ki degradirajo novinarstvo in odpiranje javne debate o problematiki.

Zmagovalni plakat posameznike spodbuja k bolj kritičnemu spremljanju informacij, ki nam jih servirajo množični mediji in poziva k prav vsakega, naj z akcijo #fastfoodnovica začne opozarjati na medijske vsebine, ki degradirajo novinarstvo!

Strokovna komisija je najboljši plakat ubesedila: “S pojavom družbenih medijev je vsak izmed nas postal kurator novic. Ali bolje rečeno odgovorni urednik, kar domiselno povzame zmagovalni plakat. Mi odločamo, ali bomo nepremišljeno delili hitro sproducirane novice. Ali jih raje premišljeno označili s #fastfoodnovica in zagnali odgovorno gibanje, ki vodi do bolj zdrave družbe. Pa dober tek!”

Radio Študent ob tem dodaja: “#fastfoodnovica ni Fake news ali fejk njuz, če hočete. #fastfoodnovica označuje moderni in vse bolj prevladujoč trend zapolnjevanja stolpcev z nepreverjenimi, nepomembnimi ali preprosto prevedenimi članki. V dobi spleta je vse pomembnejša kvantiteta, vse manj pa je kvalitete. Daljše poglobljene vsebine iz medijev izginjajo, nadomeščajo pa jih novice za hitro konzumacijo. Zahtevaj več od medijev in s heštegom #fastfoodnovica pomagaj ostalim, da ločijo zrno od plevela.” 

Zmagovalca je že mogoče videti na TAM-TAM plakatnih mestih po vsej Sloveniji in bo opozarjal na krizo medijev vse do septembra 2019.

Avtorji zmagovalnega plakata – foto: Matjaž Tavčar

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za poslane plakate, finalistom in zmagovalcema pa iskreno čestitamo.

Vsi plakati bodo objavljeni na naši Facebook strani.

Izbor najboljšega plakata je opravila strokovna komisija v sestavi: Robert Bohinec – Futura DDB, Petja Montanez – Publicis, Gregor Žakelj – VBG, Kristijan Andoljšek – Innovatif, Blaž Kocjančič – Internavti, Jelena Ličanin – Radio Študent in Blaž Gregorin – TAM-TAM.